fredag 26 december 2008

Vad jag hoppas av Mediaåret 2009 - Och vad jag hoppas slippa!

Miljöjournalistiken: Med facit i hand så kan man konstatera att år 2008 blev ett bra år för den riktiga journalistik som var inriktad på mijöfrågor. Jag spådde redan vintern -06 att vi skulle få en utveckling där miljöjournalistiken skulle få en allt större roll i media. Men att den skulle så fullständigt dominera nyhetsflödet redan nu, hade jag aldrig vågat hoppas på! Detta är otroligt bra och tillika nödvändigt att vi får löpande information om situationen i vår natur och miljö. Fredrik Israelsson i ”Mitt i Naturen” är den absolut främste miljöjournalisten vi har idag, med sina otroligt kunniga och även skrämmande miljöreportage. Dock vore det önskvärt med fler specialiserade journalister inom detta område som exempelvis kunde rapportera om situationen för dioxinutsläppen, fiskbestånden, fågelpopulationerna etc. Detta då så att vi läsare/lyssnare får en klar bild av hur det ser ut i den miljö vi lever i, och på så sätt kan ställa krav på ansvariga politiker! Jag har sagt det förr och säger det igen:
En bra journalistik, på alla områden, tryggar vår demokrati!

Kvällspressen: Appropå det så hoppas jag verkligen att kvällspressens nedåtgående spiral beträffande just god journalistik ska vända under det kommande året. Det känns som om 2008 blev det år då alla gränser nedåt, passerats. Tänker på skapandet av pseudoflickan, ”Blondinbella” till att köra ”Ica-Stig” på löpsedlarna! Lägre än så går inte att komma enligt mig(?) Nä, jag hoppas att kvällspressen börjar visa musklerna och jaga nyheter på samma framgångsrika sätt de gjorde i början av 80-talet. När deras löpsedlar verkligen lockade en till att köpa tidningen BUMS!

TV-Media: Här hoppas jag givetvis att de granskande programmen typ, uppdrag granskning, dokument inifrån, Kalla Fakta, mfl får fortsätta sitt arbete. Det behövs! Många exempel på det såg vi under året. Dessutom tycker jag att teve 3 med Efterlyst och även Insider tagit steget in i ”finrummet” genom sin undersökande journalistik. Just Efterlyst tycker jag har gjort sin absolut bästa säsong någonsin, inte minst tack vare Leif GW Perssons analyser av pågående mordfall som är otroligt intressanta att ta del av. Att han ”pustar och stånkar” fram dom kan man leva med och jag hoppas Efterlyst fortsätter på den inslagna vägen. Och att Robban Aschberg fortsätter sin ”bulldozer-journalistik” i Insider genom att tex konfrontera nätpedofiler och andra skurkar öga mot öga med kameran på! Det han gör ligger hela tiden på gränsen till det tillåtna för en journalist, men det görs bra och resultatet blir ju där efter!

Det jag hoppas SLIPPA läsa eller se på TV år 2009!

Gasledningen utanför Gotland: Att vi får reda på att OM gasledningen skulle gå sönder på något sätt så kommer vi gotlänningar att tvingas evakueras inom ett dygn och får lämna allt vi äger och har bara för att överleva. Samt att Östersjön bara blir en död stinkande soppa! Detta då EFTER att riksdagen sagt ja till eländet! Gud förbjude säger jag bara.
Något för alla slöa gotlandsjournalister att snarast reda ut, börjar bli less på att tipsa er nu!

Kvällspressen: ”Blondinbella” får en egen spalt i en kvällstidning och börjar kommentera politik ”å typ "kommunistskit" ba liksom sånt va!” DET skulle vara lägre än ”Ica-Stig”, sanna mina ord! Eller att det vandrande tonårskomplexet Linda Rosing börjar recensera musik, böcker ”å typ sånt däringa mystifistiskt” på Expressens kultursida. SAMTIDIGT som hon gör reklam för ett nytt nagellack eller liknande! Gud bevare och beskydde oss från sådant!

TV-Media: Att ”Blondin-Bella” får en egen talk-show där hon intervjuar sig själv i 10 program med Linda Rosing som ”sidekick”. Sänds givetvis direkt från en krog vid Stureplan så de arma våpen inte har ett uns till skyddsnät! Suck, DET sitter väl ändå inte ”genierna” på Kanal 5 och grunnar på nu va(?)!
Till sist så skulle jag gärna slippa ”Allsång på Skansen” med Anders Lundin. Han kom till dukat bord med allsången men har man ingen talang för någonting så hjälper tydligen inte ens det! Att Lundin TROR att han har det är ingen som helst merit i sammanhanget…

Inga kommentarer: