söndag 2 januari 2011

Dan Larsson skriver: Quick-året som går till historien!

Journalisten och författaren Dan Larsson i Luleå avslöjade som bekant den skandalösa
Rättsrötan kring den omordiske seriemördaren Thomas Quick redan 1998. Han gjorde det med sin då mycket omtvistade bok, ”Mytomanen Thomas Quick”. Dan Larsson hade rätt i allt, kan vi nu konstatera. Personligen tycker jag det är en skandal att han inte fick stora journalistpriset 2010! Hans avslöjanden om ett korrumperat och sjukt rättssystem saknar motstycke i svensk kriminal-journalistik. Jag är mycket stolt över att här kunna presentera ännu en specialartikel för min blogg signerad Dan Larsson som nu får ta över pennan:

Året 2010 då Thomas Quick/Sture Bergwall även i lagens mening är en mytoman. Han friades i slutet av maj 2010 för mordet på israelen Yenon Levi i Rörshyttan 1988. Åklagaren lade ner åtalet på grund av att bevisen mot Quick som Levis mördare inte existerade. De fanns bara i Thomas Quicks fantasi, ingen teknisk bindande bevisning finns i något av de åtta fall han dömts för mord.
I två fall, Johan Asplund och Therese Johannessen saknas fortfarande kropparna. Unikt att kunna döma en sinnesjuk som mördare utan att kropparna återfunnits.
Allt är unikt och unket kring Quick och "Quickteamet".

Falu tingsrätt frikände formellt Thomas Quick/Sture Bergwall den 3 september 2010. Han får också den begärda kostnaden för att han begärt resning i målet som han vann genom den friande domen. Summa: 2,4 miljoner (sluträkningen blir att Quick får 20-30 miljoner i skadestånd, observera att i fallet Levi är ännu inget skadestånd krävt, det kommer).
─ Domen var ju väntad. Men det är alltid tillfredsställande när saker och ting kan avslutas. Nu har vi den första frikännande domen i en lång rad domar, säger advokat Thomas Olsson, en av två anlitade advokater som ska rentvå den så kallade seriemördaren Thomas Quick, som tagit tillbaka alla drygt 20-talet erkända mord och de åtta han dömts för.
"Quickteamets" eskapader för att främja karriärer eller tjäna miljoner på att inte försvara Quick ligger på över 100 miljoner. Räkna in att Quick/Bergwall räknat ut att hans vårdkostnad passerat 30 miljoner med råge ─ och mer blir det.

Kort tid efter den friande domen mot Thomas Quick kablades nyheten ut i slutet av september 2010 att han får resning i ett annat fall han är dömd för mord. Det gäller
fallet med den sedan 1988 försvunne nioåriga flickan Therese Johannessen, Drammen. Ett av Norges mest uppmärksammade kriminalfall. Svea hovrätt har agerat snabbt på resningsansökan inlämnad i april 2010.
Att fallet med Therese kommer att uppmärksammas igen är klart. Fallet med flickan som försvann från norska Drammen är det mest uppmärksammade i Norge efter Andra världskriget.
Norska polisen tömde en tjärn till 10.000 bakåt tiden, trots Quicks ångestattacker hittades bara gyttja och lera inga rester efter en människa. Nu kommer även den svenska rättvisan att hånas igen när det gäller Thomas Quick.
Och det ska den göra. Ett rättsväsende som blundat under 17 år samt varit aktivt delaktigt i att Quick dömts för åtta mord; enhälligt i fem tingsrätter, ingen ledamot eller domare hade avvikande åsikt.
Ska de klara sig?
Och ska "Quickteamet", med överåklagare Christer van der Kwast, advokat Claes Borgström, kriminalinspektör Seppo Penttinen, minnespsykologen Sven-Å Christianson, chefsterapeuten på Säter, Birgitta Ståhle i spetsen klara sig?
Förmodligen, det finns inget hopp om att rättsväsendet tvättar sin skitiga byk. Låt tiden gå så lugnar det sig. Utanför ramen så är Wanja Lundby-W affären ett lysande exempel hur hon klamrade sig fast trots alla eländiga avslöjande om henne, LO-basen, "arbetarnas företrädare". Jomenvisst hon är kvar och sneglar säkert mot den absoluta sossetoppen nu efter det som hänt i S som gjort att hon kommit undan medieljuset.

Och Quick då; ja nu har polisen i Dalarna ett cold case, ett mordfall från 1988 att klara upp. Fallet Therese enligt svensk lag är inte preskriberat. Så det kan fortsatt lösas utan en mytoman, men övriga domar för mord är preskriberade och mördarna går fria.

Sedan i somras är alla mord begångna före den 1 juli 1985 preskriberade, övriga begångna mord efter det datumet preskriberas aldrig, men mördarna går fria i fallet med ( se string i slutet med lagändring) Johan Asplund från 1980, där Quick dömts för mord men kommer att frias, "Appojauremorden", i Gällivare fjällvärld den 13 juli 1984, Quick kommer att frias för mord på Jannie och Marinus Stegehuis, 34- och 39, från holländska Almelo.

Så här kommer det att rulla på under en tid. Som vanligt drabbas anhöriga som tidigare utsatts för Quicks äckliga mordhistorier. Lögner för att ytterligare pina anhöriga och göra rättegångarna intressantare.
Allt detta med rättsväsendets aktiva medverkan och passiva agerande när bubblan har brustit.
Åtala de ledande i "Quickteamet" för stämpling och till osant intygande. De som påverkat en sinnessjuk att välvilligt ta på sig påstådda mord.
Konsekvens: de verkliga mördarna går fria och kan mörda igen.

Dan Larsson, journalist, författare.
Luleå

Inga kommentarer: