söndag 12 juli 2009

Murvelns norska reportageresa - Mer nyheter från Västfronten !

Foppatofflor: I åtminstone i de norra delarna av vårt västra grannland kan man notera avsaknaden av de vederstyggliga fotbeklädnader vi kallar ”Foppatofflor” här hemma. Det är inte bara glädjande utan snarare ett mirakel att norrmännen undvikit dessa styggelser som många svenskar hasar runt i utan att skämmas det minsta!
Okej, jag såg dem på några platser, MEN, då satt de på en hord oborstade människor som ramlade ut ur en husvagn eller husbil som det satt ett stort jävla S-märke på! Att dessa människoliknande varelser talade norrländska är väl överflödigt att tillägga…
Kanske har F-tofflan inte hunnit upp till norra Norge? Eller så har norrmännen den goda smaken att varken sälja eller köpa skiten?
- ”Foppa-tofflan” är bare kjempeskit!”, kanske de säger?

Bensinpriset: När vi åkte in i Norge och under den första tiden låg deras bensinpris cirka en spänn över det svenska. Ingen chock eftersom vi givetvis visste detta redan innan. Men genom att vara uppmärksamma på mackar när vi åkte längs E 6:an så kunde vi slå till på de ställen där priset var riktigt lågt i jämförelse med ” snittet”. Ibland sparade vi en 50-öring per liter på detta! Men jag var/är lite förbluffad över att de inte har rent skitlåga bensinpriser eftersom de ju har egen olja! Sökte förklaringar hos vänner men begrep aldrig riktigt varför. Men något med skatter och statsfinanser hade det att göra i alla fall.
MEN i Norge har de priskrig på bensinen!
Jo, alldeles på riktigt också . De sista dagarna rasade priset ett par spänn och den sista natten vi var där sjönk priset nästan en krona på macken bredvid hotellet! Frågan man ställer sig är då givetvis varför vi här i Sverige aldrig upplever några priskrig på bensin? Karteller får bensinbolagen inte ha enligt lagen och de har ju dömts till saftiga böter detta ett par gånger. Men lik förbannat är de rörande/oroande överrens om priserna hela jävla tiden och vi bilister får stå för kalaset. Här på Gotland skiljer det tex aldrig ett enda öre mellan mackarnas bensinpris och dessutom släpar de alltid ett par veckor, när en sänkning genomförts på fastlandet! OM det fanns riktiga journalister här skulle de kunna skriva jävligt bra grejer om detta, men de har väl gratis bensin också via kort från Nord Stream, som ju snart mutat allt på ön? Fan trot…

Turismen: Norrmännen i norra Norge har en för oss besökare väldigt positiv inställning till turismen. De är mycket måna om oss när vi är där och jag har trots otaliga resor i Nordnorge aldrig blivit ovänligt bemött! Alla ställer alltid upp och hjälper till och svarar på frågor, och kan de inte svara själva så fixar dom fram någon som kan det. Dessutom anpassar de väl besökta områden, tex laxälvar som besöks av horder av sportfiskare, helt för att passa turisterna. Vägarna går längs älvarna, rastplatser byggs intill, likaså parkeringar, matställen finns för hungriga fiskare längs älvarna, stugbyar etc. Rastplatserna längs vägarna är för övrigt ett kapitel för sig i Nordnorge. De är byggda på platser med vacker utsikt och storslagna vyer, vilket i och för sig är svårt att undvika i dessa trakter. Men ändå, man känner att de liksom ”bryr sig om en” när man är där! Dessutom är det gott om rastplatser där. Något man inte är bortskämd med på Gotland precis.
Här finns tre(3) ordentliga rastplatser på hela ön. Blir du nödig någon annanstans så är det bara att parkera med halva bilen ute i körfältet och snabbt som ögat göra det du måste! Annars kommer både fan och polisen och tar dig!

Alkoholen: Måste bara ta upp detta under/mirakel igen. Jag har som jag skrev tidigare inte en aning om hur den norska alkoholpolitiken är uppbyggd(?) Men jag vet ta mig fan att den fungerar sjusärdeles bra! Inga A-lagare så långt ögat når ens i städerna. Inte en kotte som bommar stålar utanför deras ”Vinmonopol” heller. På knökfulla barer och pubar härskar lugn och ro trots att folk verkligen krökar där! Men jag tror, märk väl tror, att de är noga med att inte servera folk som är på fyllan. Såg en man som blev nekad att köpa en till bers eftersom servitrisen tydligen ansåg att han fått nog. Karl´n var med norrbottniska mått ”spiknykter”!
På en gata inne i Trondheim såg och hörde jag två skrålande unga män som faktiskt vinglade fram mot en servering. Jag satte mig på en bänk och iakttog vad som skulle ske. De båda killarna gick in och satte sig vid ett bord och blev tvärtysta. Kyparen kom och tog upp beställningen på två stora bers och de satt sen som tysta skolpojkar och läppjade på sina sejdlar när jag avvek!
Kuriöst på min ära…

3 kommentarer:

Eduronflux sa...

Vad har du emot "foppatofflan" broder? Denna fotbeklädnadens Rolls Royce, haha.
Och du, hela ön räknas väl som en enda jävla rastplats nuförtiden och journalisterna där har aldrig varit nåt att räkna med så jag förundras inte över att tystnaden om bensinpriserna är utbredd.

Anonym sa...

betraktelser som man nästa gång man far till Norge eller egentligen var somhelst..Något man kan lägga på minnet och "pricka av" och jämföra med sina egen betraktelse..Vilken härlig resa i livet..
Himla bra berättat. Man fångas av din lekfulla och intelligenta berättarstil..

Ingela Nilsson

Murveln funderar sa...

"Foppa-tofflan" är en styggelse för varje normal männsikas öga. Tror du hller med mig på ALLA punkter broder! Retsticka där...
Nej, rastplatser är faktiskt ett stort problem här på ön, inte minst för turisterna med bilarna fulla av ungar full av piss!
"Journalisterna" på Gotland, tja, du sa det själv så bra!