tisdag 14 juli 2009

Murvelns norska reportageresa - Nordnorges hemska dilemma!

Kära läsare. Låt mig få måla upp en bild för dig. En bild som du sedan kan se när du blundar.
- Nej för fan, inte NU!
Då ser du ju inte texten dumstrut! Vänta en liten stund bara och sätt igång din fantasi från och med nu.
En lång strand med sand vit som snö. Sanden är perfekt finkornig och strandremsan till havet varierar mellan 20 – 50 meter. Solen steker från en klarblå himmel och folk som solar på badlakanen svettas floder i hettan. Det salta vattnet har en blågrönskimrande färg och är kristallklart. Så vackert, så inbjudande, så…
Ser du det framför dig nu när du blundar? Bra, öppna ögonen och nu gör jag en travestering på ”Kalle Ankas jul”: - Man hallå, det är något fel på den här bilden!
- Vad, frågar du upprört där du befinner dig i badparadiset?
Jo, ingen jävel badar ju!
Här kära läsare har ni Nordnorges hemska och olösbara dilemma i alla tider!
Vattnet är så jävla kallt att man inte ens kan blaska av sig i det. Tok-kallt helt enkelt . Vi pratar ett par plusgrader! Jag har badat EN(1) gång i en norsk fjord. Det var efter 1900-talets värsta värmebölja på Brennviksanden ute på halvön Steigen, som är känt för att det går att bada där cirka en gång varje sekel. Vattnet hade ångat upp i hela 17 +-grader den dagen! Gissa om norrmännen hade fest a la karnevalen i Rio! Tror aldrig jag skådat gladare badbiffar och strandsnäckor än de dagarna – Tror de var två, men är inte riktigt säker. Alltså baddagarna .

Nordnorge har alltså alla attribut för att vara ett område där strand och badturismen borde dominerat om det inte vore för den förbannade golfströmmen som envisas med att dra dit vrålkallt isvatten hela dagarna. Okej, hade de också haft en bastukultur, likt den som förespråkas av ”Bastuakademien” här i Sverige hade det funnits hopp. De stollarna hoppar ju ner i isvakar och gud vet vad efter fullgjort värv inne i hettan. Tror att de ärligt skulle överväga att ta ett snabbdopp vid den nordnorska kusten, men bara överväga. Så jävla kallt är vattnet där!

På vår långa odyssé i norra Norge såg vi de ljuvligaste av badstränder breda ut sig, framför allt ute på Lofoten och de ännu högre belägna Vesterålen. Alltså där vattnet är så nära fryspunkten det bara går utan att bli riktig is! Nästan längst nere på Lofoten såg vi en skylt vid en strand som var, tragisk, patetisk och samtidigt väldigt tapper i sin ensamhet:
” SKAGEN BEACH”, stod det målat med stora bokstäver, den nordnorska drömmen sammanfattad i två ord!
Stackars, stackars norrmännen där uppe. Det vill ju så gärna, nästan så de skäms rentutav! Och så går det bara inte att förverkliga drömmen. Så hemskt och tråkigt . Men nu vet ni varför de invaderar övre Norrland varje sommar. Det är allså inte bara vår, i deras ögon, skitbilliga sponken som drar, utan badvatten värt namnet. Ja, plus då ett sjujävla röj också…

Kortisar från Nordnorge-resan!

Lofoten: Är precis lika fantastiskt som jag mfl gapat om i alla år! Vyerna, fjälltopparna, det rena havet, allt är sanslöst vackert och värt varenda spänn resan kostar. Men glöm festande, partande, krökande etc. DET blåser ni hela reskassan på efter ett par kvällar bara! Fisket där ute är strålande och det ordnas även fågel, säl och valsafaris. Det går sedan två år tillbaka även landsväg ut till Lofoten. Men jag rekommenderar varmt färjan från Skutvik ut till Svolvaer över Vestfjorden. Drygt två timmars underbar resa på havet där ni kan få se valar från båten om ni har tur. Vi satt i solskenet ute hela resan och bara njöt av utsikten. Bra väder är att förorda vid överresan.
Andenes/Vesterålen: Härifrån utgår valsafaris där siktet är inställt på kaskelotter som jagar jättebläckfisk nere på en halv km, eller mer, djup. Valarna är små nätta saker på uppåt 25 meter med en vikt som en mindre bilfärja! Vi såg två på vår safari, den ena var 17 meter lång!
Jag gjorde samtidigt stickprovskontroller av deras spypåsar för sjösjuka och fann att de var av mycket god kvalité! Samtliga påsar var täta samt höll testspyorna varma och goa tills påsbyte skedde. Filtarna för frossa i samband med nämnda sjukdomstillstånd värmde gott vid provningen och verkade nästan hemvävda. Men vinden på 11 meter/sekund var inte alls bra!
Härmed avslutas min rapportering från vår äventyrsresa i Nordnorge. Hoppas ni funnit krönikorna åtminstone lite roande och givande inför era resor dit!

söndag 12 juli 2009

Murvelns norska reportageresa - Mer nyheter från Västfronten !

Foppatofflor: I åtminstone i de norra delarna av vårt västra grannland kan man notera avsaknaden av de vederstyggliga fotbeklädnader vi kallar ”Foppatofflor” här hemma. Det är inte bara glädjande utan snarare ett mirakel att norrmännen undvikit dessa styggelser som många svenskar hasar runt i utan att skämmas det minsta!
Okej, jag såg dem på några platser, MEN, då satt de på en hord oborstade människor som ramlade ut ur en husvagn eller husbil som det satt ett stort jävla S-märke på! Att dessa människoliknande varelser talade norrländska är väl överflödigt att tillägga…
Kanske har F-tofflan inte hunnit upp till norra Norge? Eller så har norrmännen den goda smaken att varken sälja eller köpa skiten?
- ”Foppa-tofflan” är bare kjempeskit!”, kanske de säger?

Bensinpriset: När vi åkte in i Norge och under den första tiden låg deras bensinpris cirka en spänn över det svenska. Ingen chock eftersom vi givetvis visste detta redan innan. Men genom att vara uppmärksamma på mackar när vi åkte längs E 6:an så kunde vi slå till på de ställen där priset var riktigt lågt i jämförelse med ” snittet”. Ibland sparade vi en 50-öring per liter på detta! Men jag var/är lite förbluffad över att de inte har rent skitlåga bensinpriser eftersom de ju har egen olja! Sökte förklaringar hos vänner men begrep aldrig riktigt varför. Men något med skatter och statsfinanser hade det att göra i alla fall.
MEN i Norge har de priskrig på bensinen!
Jo, alldeles på riktigt också . De sista dagarna rasade priset ett par spänn och den sista natten vi var där sjönk priset nästan en krona på macken bredvid hotellet! Frågan man ställer sig är då givetvis varför vi här i Sverige aldrig upplever några priskrig på bensin? Karteller får bensinbolagen inte ha enligt lagen och de har ju dömts till saftiga böter detta ett par gånger. Men lik förbannat är de rörande/oroande överrens om priserna hela jävla tiden och vi bilister får stå för kalaset. Här på Gotland skiljer det tex aldrig ett enda öre mellan mackarnas bensinpris och dessutom släpar de alltid ett par veckor, när en sänkning genomförts på fastlandet! OM det fanns riktiga journalister här skulle de kunna skriva jävligt bra grejer om detta, men de har väl gratis bensin också via kort från Nord Stream, som ju snart mutat allt på ön? Fan trot…

Turismen: Norrmännen i norra Norge har en för oss besökare väldigt positiv inställning till turismen. De är mycket måna om oss när vi är där och jag har trots otaliga resor i Nordnorge aldrig blivit ovänligt bemött! Alla ställer alltid upp och hjälper till och svarar på frågor, och kan de inte svara själva så fixar dom fram någon som kan det. Dessutom anpassar de väl besökta områden, tex laxälvar som besöks av horder av sportfiskare, helt för att passa turisterna. Vägarna går längs älvarna, rastplatser byggs intill, likaså parkeringar, matställen finns för hungriga fiskare längs älvarna, stugbyar etc. Rastplatserna längs vägarna är för övrigt ett kapitel för sig i Nordnorge. De är byggda på platser med vacker utsikt och storslagna vyer, vilket i och för sig är svårt att undvika i dessa trakter. Men ändå, man känner att de liksom ”bryr sig om en” när man är där! Dessutom är det gott om rastplatser där. Något man inte är bortskämd med på Gotland precis.
Här finns tre(3) ordentliga rastplatser på hela ön. Blir du nödig någon annanstans så är det bara att parkera med halva bilen ute i körfältet och snabbt som ögat göra det du måste! Annars kommer både fan och polisen och tar dig!

Alkoholen: Måste bara ta upp detta under/mirakel igen. Jag har som jag skrev tidigare inte en aning om hur den norska alkoholpolitiken är uppbyggd(?) Men jag vet ta mig fan att den fungerar sjusärdeles bra! Inga A-lagare så långt ögat når ens i städerna. Inte en kotte som bommar stålar utanför deras ”Vinmonopol” heller. På knökfulla barer och pubar härskar lugn och ro trots att folk verkligen krökar där! Men jag tror, märk väl tror, att de är noga med att inte servera folk som är på fyllan. Såg en man som blev nekad att köpa en till bers eftersom servitrisen tydligen ansåg att han fått nog. Karl´n var med norrbottniska mått ”spiknykter”!
På en gata inne i Trondheim såg och hörde jag två skrålande unga män som faktiskt vinglade fram mot en servering. Jag satte mig på en bänk och iakttog vad som skulle ske. De båda killarna gick in och satte sig vid ett bord och blev tvärtysta. Kyparen kom och tog upp beställningen på två stora bers och de satt sen som tysta skolpojkar och läppjade på sina sejdlar när jag avvek!
Kuriöst på min ära…

torsdag 9 juli 2009

Murveln rapporterar - På västfronten en hel del nytt !

Efter en lång resa mestadels i vårt västra grannland, Norge, så är det flera saker som slagit mig när jag ”spajat” på våra grannar. Alltså saker som radikalt förändrats där sedan jag var på besök senast. För drygt 11 år sedan. Jag noterade då följande i mitt reportageblock:

Prisnivån: Fy för farao vad det har blivit dyrt i Norge sedan vår svenska krona rasat i värde likt en socialdemokratisk väljarbarometer! Förr kunde man vara lite kaxig i det västra grannlandet när man kom och pröjsade i svensk valuta. Idag håller man käften tittar ner i backen och rensar ”plånkan” för att kunna tjacka lite bröd eller nåt annat trivialt! Vår svenska krona känns väldigt påtagligt som en ”svensk-historia”. Ett skämt alltså, och dessutom ett dåligt sådant !
Att norrmännen nu är snor - rika syns verkligen också i deras samhälle. Finns tex inte en liten vägstump som inte fått ny asfaltbeläggning, eller bara piffats upp i största allmänhet. E 6:an är len som en mule att köra på hela vägen och det vara bara vägen till Sverige via Dalarna som var helt kass. En tillfällighet eller ?
Okej, norrmännen har pengar som gräs i den statliga kassakistan och jag unnar dom det också!
Men allvarligt, var det så jävla smart att upplösa unionen 1905 ? Lite oljepengar hade väl suttit som en smäck i dessa kristider! Dessutom är dom ju så himla trevliga !

Fisket: Den norska exporten av fisk slog rekord det första halvåret i år, nästan 21 miljarder(!) summa summarum. Det får mig osökt att tänka på våra egna utarmade, utfiskade och förgiftade kustvatten. Varför var inte VI lika framsynta och rädda om våra fiskbestånd som norrmännen varit? Enligt många av de norrmän jag talat med så sa de nej till EU bara för att rädda sina fiskbestånd undan EU-flottorna av trålare som dammsugit Nordsjön och andra vatten på all fisk i decennier. Jävligt smart skulle jag vilja påstå!
Ute på Lofoten hängde det fortfarande en del torrfisk uppe på torkställningarna men det mesta var redan ”skördat” för att gå på export. När vi provade fiskelyckan ute på en brygga i en hamn ,släppte min sambo ner ett gäddrag för att sekunden efteråt se det försvinna i gapet på en maffig torsk! Dessvärre gick linan av, så vi tvingades att avnjuta en gourmétmiddag på en fin restaurang istället för egenfiskat spis.
Dvs korv och makaroner hemma i huset där vi bodde …
Men fisk finns det i massor där och norrmännen kan sköta och vårda sina fiskbestånd till skillnad från somliga andra grannländer. Ingen nämnd och ingen glömd !
Den där Unionen som sagt…

Fylleriet: Jag vet inte riktigt hur fan dom burit sig åt men norrmännen har uppenbarligen en alkoholpolitik som fungerar alldeles förträffligt bra i nuläget. På annat sätt kan jag inte tolka faktumet och avsaknaden av det vi kallar A-lagare i städer och samhällen. Inte ens i en storstad som Trondheim kunde vi notera några ”gatans proletärer”. Inte några pilsnergubbar på utekaféerna, t e x ! Till detta ska läggas att på kvällstid när uteserveringarna och pubarna var knökfulla av människor så fanns det inget av den ”hederliga vrålande fyllan” att beskåda. Folk satt och drack sina bers eller vinglas och bara tog det lugnt, spajade efter ligg(?) och såg ut att ha det väldigt trevligt. Kuriöst på min ära . Jag VET att sprit och öl är svindyrt i Norge. Priserna på ”Vinmonopolet” som deras bolag heter var minst dubbelt mot de svenska. Men det förklarar inte folks handhavande av nämnda drycker, eller deras till synes naturliga sätt att kröka tillsammans. Fan, det fungerade ju hur bra som helst! Här tycker jag att de svenska myndigheterna har mycket att lära. Men ingen jävla studieresa nu så ni skämmer ut oss! Kontakta bara mig så berättar jag ALLT. Mot en smärre liten avgift vill säga, gärna i NOK…
Jag återkommer med fler rapporter om vår välmående granne i väst så småningom.