onsdag 15 september 2010

Murvelns guide till valurnorna – Allt du behöver veta om alla partierna!

Rubriken ljuger lite för jag ska inte ta upp alla de där små nysse-pysse-partierna som finns runt om i kommunerna, typ, ”Hoburgsgubben for president”, ”Böle-demokraterna” eller ”Mer mus till Pajala!”. Nä, här ska det handla om de partier som finns i vår riksdag, eller kanske har en liten, liten chans att komma in, eller åka ur! Såna finns ju faktiskt flera stycken i dagsläget. På med haklappen så börjar vi gå längs ”valbuffén”:

FEMINISTISKT INITIATIV: Nej!
Murvelns tips: Gundrun Schyman brände både 100 000:- samt sitt eget goda rykte i Almedalen denna sommar. Man eldar inte upp hundratusen spänn när var och varannan människa i landet tvingas att vända på varje krona för att ha råd till hyra,mat och helgfyllan. Inte en chans för FI!

PIRATPARTIET: Är lite av en politisk chock i etablissemanget. Knep mandat i EU mot alla odds och kan faktiskt chocka även i riksdagsvalet. En rolig uppstickare som gett datanördarna ett välförtjänt ansikte.
Murvelns tips: Känns lite onödigt med ett speciellt parti för mejeriprodukter. Fil som fil även om den långa är godast. Men fenomenet PP tilltalar min tro på demokratin.

SVERIGEDEMOKRATERNA: Ur det av Alliansen skapade klassamhället har det framfötts ett nytt parti där driftkraften är HAT! Precis som historien visar att det brukar bli i ett ojämlikt samhälle. SD riktar sitt hat mot invandrarna i allmänhet och muslimer i synnerhet. Men jag undrar hur många av de över 6000 personer som såg forbollslandslagets träning i Malmö som var sd-väljare, och som insåg att Zlatan som lockat dit dom faktiskt är en invandrarkille från Rosengård..?
Murvelns tips: Känslan av att sd-väljarna inte riktigt vill vara just det, alltså sd-väljare, är stark i dagsläget. Brunskjortorna under kostymerna hänger fram och vi svenskar gillar ju inte sånt av födsel och ohejdad vana. Jag är övertygad om att förnuftet segrar på valdagen så talmannen slipper ringa ”Anticimex” på första sammanträdet i riksdan!

VÄNSTERPARTIET: Har den lite dolske Lars Ohly som frontfigur och det gör inte valet lättare. Karl´n är hal som ål och kanske, möjligen, lite kommunist fast ändå inte(?) Dock har Ohly gjort en bra valrörelse även om han inte alls gillar Mona Sahlin. Samarbete mellan dessa två ser knepigt ut, eller samarbete med NÅGON alls när det gäller Ohly! Går det?
Murvelns tips: Tror att vp gör ett riktigt bra val pga att partiet drar till sig många av sossarnas missnöjda väljare. Den kommunistiska stämpeln är ganska svag i nuläget och vem är egentligen rädd för en ”röding” idag va?

MILJÖPARTIET: Tyvärr har Maria Wetterstrand varit den enda av språkrören som synts i de mediala debatterna. Tyvärr, för att Peter Eriksson är en förbannat duktig debattör och talare och besitter också en god portion självbehärskning. Vilket Wetterstrand helt saknar! Maria blir heligt förbannad titt och tätt och det ser inte alls bra ut i tv. Men miljöpartiet har enligt väljarbarometrarna lyckats fånga upp en del av den stora milörörelsen och det når dom långt på i detta val!
Murvelns tips: Mp kommer att göra sitt kanske bästa val någonsin på söndag och orsaken tror jag är att de varit , åtminstone lite, lyhörda för alla högljudda röster inom natur och miljörörelsen. Bla angående vinterns slakt av varg mm. Sen slinter även en del sossar över till miljöpartiet i sista stund. ”Mona-syndromet” ni vet…

SOCIALDEMOKRATERNA: ”Toblerone-Mona” hänger som en kvarnsten runt halsen på de rödgröna och svenska folket glömmer inte enligt mätningarna. Orsaken är givetvis att hon aldrig berättat sanningen om sina privata ekonomiska kriser, eller tagit konsekvenserna av sina misstag. Bara kört på i gamla hjulspår och låtsats som ingenting. Jag tycker detta är djupt tragiskt, lika tragiskt som att det urgamla arbetarpartiet förvandlats till företrädare för den nya överklassen i vårt klassamhälle. Ett uruselt val är att vänta…igen..!
Murvelns tips: Sossarna med Mona Sahlin i spetsen är föga trovärdiga. Därför blir mitt tips att de kommer att göra ett riktigt katastrofval på söndag = Sahlin tvingas att avgå direkt. För frivilligt gör hon det aldrig!!!

ALLIANSEN: Statsminister Fredrik Reinfeldt har gjort en kanonvalrörelse, inget snack om saken. Orsaken är att han lyckats hålla framför allt Maud Olofsson på mattan och detroniserat henne till en snabbpratande papegoja som ingen ens ids lyssna på. De övriga partiledarna har känts lika spännande som Reinfeldts slätstrukna slipsar ungefär. Kanske har kd:s Göran Hägglund förvånat en aning med att plötsligt föra in människovärderingar i debatten. Men det tystade Reinfeldt snabbt ner. Tror nån det…men kd vann röster på det!
Maud Olofsson dominerade Alliansen under nästan hela mandatperioden tills väljarsiffrorna visade att partiet var så litet att det knappt syntes, och ännu mindre kommer in i riksdan. Att centerns jätteras kom direkt efter vinterns brutala slakt av våra vargar är föga överraskande för någon. Utom för centerpartiets statsråd, Olofsson, Carlgren och Erlandssson! Men jag är rätt övertygad om att deras kollegor i regeringen insett detta och att centerns roll i Alliansen därför varit tämligen tillbakadragen/undanskuffad. Åker ur riksdan nu?
Murvelns tips: Alla mätningar visar att Alliansen kommer att vinna på söndag. Jag vore väl en tok om jag gick emot denna ”tunga statistik” va? Ärligt talat är jag tveksam. Speciellt av en orsak och den uttalas – Miljörörelsen! Tror att fler än jag kommer att rösta med hjärtat på söndag och se till djuren och naturens väl och ve framför den egna plånboken.
Jag VILL tro det!

Inga kommentarer: