torsdag 12 februari 2009

"Carolin-fallet": Mardrömmen går äntligen mot sitt slut!

I förrgår hölls de avslutande förhören med en gällivarebo som suttit häktad i nästan fyra månader, misstänkt för att ha mördat 29-åriga Carolin Stenvall från Piteå tidigt i höstas. Därmed kan slutet skönjas på en utredning som varit en av de mest underliga jag skådat i hela mitt liv som journalist. Tillika den största och mest komplicerade i Norrbottens historia!
Men hur i hela friden kunde det då spåra ur så in i helvete som det gjorde?

Från början var ju kvinnans försvinnande ett stort mysterium med hennes övergivna bil vid rastplatsen utanför Gällivare. Rikskriminalen anlände och gjorde ett briljant jobb, ringade in en misstänkt som sedan anhölls. Men sedan släppte rikskrim allt och åkte hem till Stockholm igen och då brakade helvetet lös med utredningen!

Ingenting verkade fungera och det som eventuellt gjorde det, läckte ut till en kvällstidning med jämna mellanrum. Bla utskriften av ett bandat förhör med den misstänkte mannen! Lägg därtill en fullkomligt oduglig småstadsadvokat från Kiruna ,som babblande likt en papegoja valsade runt i media spridande mer eller mindre konstiga uppgifter om fallet, så blev förvirringen total för oss åskådare vid ”ringside”! Dessutom gjorde detta att åklagare och polis fick långt gående aversioner mot media och efter det knappt sagt någonting om utredningen.
Ännu ett faktum som ställt oss engagerade och nyfikna schack matt!

Jag efterlyste redan i ett tidigt skede en rutinerad advokat, typ Leif Silbersky, för att styra upp den pågående cirkusen. Men åklagare Ulrika Schönbeck verkade någonstans i villervallan ha en plan för hur hon skulle knäcka den envetet nekande mannen , och hans falsarium om en knuff och olyckligt fall som Carolins dödsorsak. Hon gick dessutom med på att han skulle få genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning INNAN rättegången. Ett beslut som var lite svårtolkat, men troligen har hon sina tvivel om denne uppenbart helt okänsliga människa har alla getter hemma. Å vem har inte det…

Igår sa åklagare Schönbeck, mellan raderna, att Carolin var vid liv när mannen avrättade henne med ett gevärskott i ryggen. Detta genom att poängtera att 51-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mord! Man ska nu ha i åtanke att alla analyser från olika platser där mannen ” hanterat” Carolin är klara, och att dessa alltså bevisar ett händelseförlopp som uppenbart skiljer sig helt från mannens egna sagor.

Jag har ju hela tiden hävdat att detta mord är något alldeles överjävligt, rent ut sagt, och handlar om sexövergrepp, stympning och tortyr med en galen bestialisk mördare i huvudrollen! En man som gått omkring hela sitt liv som en tickande bomb utan att någon märkt något . Jag är dock tveksam till att hans hustru inte skulle noterat något, men vi får väl se om hon kallas in som vittne vid rättegången(?)

Det har nu talats om eftersök av likdelar på andra platser och det får mig att rent fysiskt må illa! Skulle denne man alltså ha delvis styckat den unga kvinnan, och forslat runt henne i bil, UTAN att döda henne först ? Man blir ju spyfärdig av bara tanken....
Fy för fan, säger jag bara !

Åklagaren Ulrika Schönbeck har begärt fyra dagar i tingsrätten för rättegången. Ovanligt lång tid kan tyckas, men jag tror att hon tänker begära ” syn” av tingsrätten på olika platser för att styrka sin version av händelseförloppet. Det finns ju nästan inga vittnen som ska höras i fallet.

Men klart är ju i alla fall att det blir en rättegång första dagarna i mars och den misstänkte mördaren kommer att tvingas delta. Detta trots alla försök att slippa undan. Klart är också, enligt min mening, att då kommer ett synnerligen fruktansvärt mord att klarläggas i alla sina hemska detaljer! Detta under en rättegång som kommer att bjuda på många överraskningar.
Mycket obehagliga sådana !

Inga kommentarer: