lördag 28 februari 2009

TV-Krönika: Importera Skavlan - Exportera Luuk!

I veckan fick vi avnjuta det tredje och sista avsnittet i Karin Svärds fantastiska dramadokumentär om sex-sekten i Knutby. Ja, det handlar ju tyvärr inte om något annat än sex och troligen pengar när det gäller den församlingen. Det känns torftigt och banalt, jag hade hoppats på något mer än de två vanliga ingredienserna i brottsfall.
Vad då undrar ni då säkert?
Tja, jag vet inte riktigt. Lite tungotalande, spastiska hoppande människor runt ” Kristi Brud” som helar dom med handpåläggning, mystiska drycker osv.
När man såg en av pastorerna hålla en lång utläggning/predikan om att kvinnorna skulle ”släppa till” så fort männen hade lust, för det var minsann ”guds vilja”! Ja, då gick luften och spänningen ur kring alltihopa runt Knuby - församlingen.
Så jävla simpelt bara. Ett gäng kåtbockar som fixar sig ligg i guds namn!
Men ett stort frågetecken som blev hängande i luften var hur i hela friden Åsa Waldau, ” Kristi Brud” klarat sig från åtal om anstiftan i mordfallen? Alltså det som hennes ” lärljunge” Helge Fossmo fick livstid för! Helt obegripligt för mig efter att ha sett serien.

Den svenska serien 183 dagar, om livet efter en dokusåpa, är mycket ojämn både när det gäller storyn och skådespelarna. Personligen tycker jag skådespelarinsatserna överlag är svaga och historien för rörig. Hoppas den tar sig i alla fall. För svenska serier behöver vi! Danskarna fortsätter dock att imponera med just serier och ”Sommers” som går nu är inget undantag. Suveräna skådespelare och en bra story berättad med finess utan stora åthävor . Förstår inte varför vi aldrig kommer upp i den klassen här i Sverige? Bra skådisar har vi ju i Sverige också, bra regissörer dessutom, men det kanske är det manusen, eller kombinationen som danskarna är så in i helvete duktiga på(?)
Fyran visar ju en serie ”Beck-filmer” nu som inte visats tidigare på TV. Visst fasen är dom bra, Mikael Persbrandts rollfigur ” Gunvald Larsson” är numera den ledande karaktären och Peter Haber som ”Beck” får finna sig i att spela andra fiolen numera. Verkar han trivas med också. Gunvald har till och med ett privatliv nu!
Tyvärr har den enerverande finlandssvenskan Stina Rautelin återkommit vilket ger mig samma ”creeps ” som när jag ser och hör Stina Ekblad. Båda har lika totalt intetsägande, tonlösa och menlösa röster, samt lika mycket utstrålning som en påse sopor! Men även om dom nya ” Beck-filmerna” är sevärda så är dom långt ifrån den klass som danska ” Mordkommissionen” hade! Men där fanns närvaron för oss tittare. Vi fick följa med ut till olika platser runt om i Danmark och tillsammans med den hetlevrade Mads Mikkelsens rollfigur ” Fischer” dänga runt med skurkar, lägga pussel med Lars Bryggmans smått synska ” La Coeur” och sätta dit dom med hjälp av den kvinnliga krim-chefen Ingrid Dahl. Dessutom var hela serien belamrad med fantastiska skådisar i biroller som ju inte gjorde saken sämre precis.
Danskar och engelsmän kan verkligen göra serier av världsklass!

Har undrat redan från start av talk-showen med Fredrik Skavlan, varför vi är tvungna att importera programledare? Är det verkligen så illa ställt på gamla SVT att det inte finns programledare som kan hålla i ett sådant här program? Då är ju något väldigt fel i vårt utbildningssystem av journalister och mediafolk. Missförstå mig inte nu. Jag älskar Skavlan som programledare och framför allt hans snillrika intervjuteknik och sätt att sköta en hel drös gäster samtidigt utan missförstånd och tabbar. Karl´n är ett geni i rutan! Det sätt han hanterade både Jan Guillou och Liza Marklund visade prov på ett stort journalistiskt kunnande som man sällan ser numera! SVT borde snarast importera denna norrman och ge honom ett fett kontrakt för 10 år framåt eller nåt ! Samtidigt kan SVT passa på att bryta kontraktet med Kristian Luuk och exportera denna pompösa mallgroda till NRK. Fast de vill nog knappast ha honom. Till min fasa läste jag igår att han ska ta över ” På Spåret” efter Oldsberg. Herregud, vad tänker ledningen på SVT med? En människa som endast är intresserad av sig själv ska inte vara programledare! Ge karln(?) en dvd-spelare, en stor jävla spegel och sätt honom i ett rum där han kan glo på sig själv tills han går i pension.
Han skulle garanterat INTE klaga!

Inga kommentarer: