lördag 21 februari 2009

I " På Spåret kliver man av - I Knutby kliver man på!

Det är bara att konstatera att reporterns Karin Svärds dramadokumentär, ”Knutby – Vägen hem” kommer att skriva in sig i svensk journalistik-historia. I samma klass då som Hannes Råstams reportage om den ”omordiske” massmördaren Thomas Quick och rättsskandalerna kring denna sjuka människa. Roligt att konstatera att behovet av bra dokumentärer/journalistik också är konstant!

Andra delen av Svärds dramadokumentär var precis lika chockerande, spännande och sanslös som den första och vi var nog många som höjde på ögonbrynen ett antal gånger under programmets gång! Det som fick mig att hoppa till mest var när Svärds tv-team fick äta middag hemma hos ” Kristi Brud”, dvs självaste Åsa Waldau, och Waldau där slänger ur sig i förbifarten att Karin Svärd jobbar för djävulen!
Svärd trodde Waldau menade hennes arbetsledare på tv som den chef Waldau talade om, innan en av ”Kristi Bruds” undersåtar förklarade att Waldau menade djävulen him self!
Jisses, säger jag bara…

Sen kom då avslöjanden i snabb takt angående pastor Helge Fossmos minst sagt vidlyftiga sexliv och hans något egendomliga ”raggningsätt”. Han sa alltså bara helt frankt till brudar att han var TVUNGEN att ha sex med dom för att på så sätt slåss med sina demoner!
Dubbel-jisses!
Jag kan ju tänka mig att danskrogarna i Sverige igår och ikväll samt en lång framtid framöver kommer att drälla av ”lustigkurrar” som försöker ragga sig ett ligg med samma replik!
Typ – Ska vi slåss med mina demoner tjejen?...

Knutby-sekten framstår allt mer som en väldigt utpräglad sex - sekt och man undrar ju i sitt stilla sinne hur många övergrepp och sexuella utnyttjanden som skett där i Guds namn?
Fossmo nöjde sig ju inte ens med att ha bara en extra sängvärmare, utan hade två som fick gå i skift hela nätterna hos denne "avelshingst" där han bodde med sin HUSTRU!
Man kan ju undra om han fått order från Åsa Waldau att ligga i hårdträning inför en tänkt natt med henne? Kunde ju behövas med tanke på att hon påstod sig göra det med självaste JESUS!
Trippel-jisses!
Jag ser verkligen fram emot den sista delen av dramadokumentären och undrar om inte namnet på den borde ändras till: ” Knutby – Låt den rätte kliva på!”

Avnjöt i vanlig ordning en av SVT:s verkliga klenoder i sitt breda utbud, ” På Spåret”. Det var säsongsavslutning,final och dessvärre kanske den sista gången vi såg radarparet Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg som programledare! Jag, och en stor del av svenska folket sörjer i våra hjärtan denna trygga, gamla, härliga programledarduo som roat oss i så många år nu.
”Gammal är äldst” brukar det ju heta och ibland tror jag att vi svenskar verkligen vill och BEHÖVER ha något så invant och tryggt som ”På Spåret” att titta på. Fyran får köra vad dom vill men SVT: s utbud kan dom bara inte konkurrera med. ”Lets dance, Stjärnor på is” och annat flams och trams står sig slätt mot SVT vareviga fredagskväll! Kalla fakta som måste vara frustrerande för Fyran som trots massiv uppbackning av sina lierade kvällstidningar aldrig hittar något ”motgift” mot SVT.

Kan det bara handla om att SVT är fritt från de irriterande reklamavbrotten?
Nej, jag tror inte det är så enkelt. Det spelar givetvis in men är inte avgörande på något sätt. Jag tro att vi svenskar vill ha den trygghet och stund av igenkännande som tex ” På spåret” förmedlar. Att man dessutom som tittare kan försöka gissa själv på resmålen och svara på följdfrågorna om det handlar om orter man besökt gör ju inte saken sämre.
Men som sagt, det handlar om en slags trygghet som bara kära gamla reklamfria SVT kan ge oss. Så snälla Oldsberg/Hellberg, stanna ännu en säsong!
Vi är inte mogna för leva utan er ännu!

Inga kommentarer: