tisdag 2 december 2008

Exploatera naturen - Så räddar vi djuren!

Lite hårddraget kan tyckas, men det är ju vad Eko-turismen handlar om i förlängningen. Jag skrev igår om detta och nämnde några exempel ifrån exotiska länder med exotiska djur. Några andra exempel är de tigersafaris på elefantryggar som anordnas i Indien. Tyvärr är Indien ett terroristmål nu och detta kommer att få förödande konsekvenser för djurlivet där lång tid framöver eftersom turisterna uteblir. Mindre turister i tigerskogarna betyder fler tjuvjägare = fler döda tigrar!
Varför i helvete är det alltid djuren som drabbas värst när vi människor dummar oss?

Vad kan vi då göra här i norden för att försöka bevara djur och natur så intakt som det går? I Nordnorge har man sedan länge bedrivit en mycket framgångsrik turism genom sina späckhuggarsafaris. Men även andra valsafaris uppe på Vesterålen norr om Lofoten där man kan se bla kaskeloter. I dagsläget är det många människor där uppe, i glesbygden, som får sin inkomst genom denna ekoturism och det är bara att gratulera norrmännen till det framgångsrika sättet att förvalta sina naturresurser! Det grämer mig bara att vi här på Gotland kunde haft samma förutsättningar om vi inte förgiftat Östersjön…
På halvön Steigen, som jag ofta besökt, vid Vestfjorden som ligger innanför Lofoten har man inga valar som är stationära, utan bara förbipasserande. Men man har Nordeuropas största bestånd av havsörn och vad gör man då? Jo, ordnar havsörnsafaris för turisterna på halvön!
Lysande Odd!

Så jobbar man för att bevara och exploatera på samma gång. Dessutom kan besökarna ofta få se den i Sverige så sällsynta uttern eftersom den lever i symbios med havsörnen och är talrik där. Är det en båtutflykt får man givetvis chansen också att dra upp sin egen middagsfisk innan man går i land.
Lysande Ole!

Här i Sverige är vi bara i vår linda beträffande ekoturismen, men det finns undantag. Tex älgsafaris, vargsafaris där man får chansen att höra vargar yla ute i skogarna, Orsa björnrike där nallar kan beskådas i det ”fria” med mera. Apropå älgarna måste jag få berätta om en lite märklig souvenir som några kvinnor i Arjeplog klurade ut. Jag såg dom för första gången när vi som vanligt gjorde stopp i Arjeplog för att fika innan vi åkte vidare mot Nordnorge för havsfiske. Turistbutiken vid torget hade nyss slagit upp portarna för året och vi kikade in och snackade med tjejerna som jobbade där. Då visade de oss det senaste som de skulle försöka ”lura” på turisterna, nämligen älglortar som örhängen!
- Va fan, ha bajs i öronen, det kan man väl inte ha ,tyckte jag.
- Det heter inte bajs utan spillning, sa min dåvarande flickvän och såg ut som om hon tänkte köpa ett par(?) vilket fick mig att snabbt släpa ut henne ur butiken. SMAK saknade den människan definitivt!
På hemvägen, två veckor senare, kikade vi in i butiken igen och tjejerna sa att älglortsörhängena blivit en braksucce, speciellt bland tyska turister! Allt var slutsålt, vilken fick mig att dra en lättad suck och vännen att morra i några mil…
Lysande Arjeplogstjejer!

Det jag skulle vilja se i tex Norrbotten är en kraftfull men samtidigt varsam exploatering av de underbara nationalparkerna i fjällvärlden. Främst då världsarvet Laponia med ”flaggskeppen” Sarek och Padjelanta, som måste vara landets vackraste fjällområden! Exploateringen kunde tex vara att ha en mer kommersialiserad turism a la USA. Färdmedel, guider, fiskeresor under övervakning, fågelskådning, ev ripjakt. Men nu blir väl JAG skjuten för att jag sa det(?)
Dessa fjällområden hyser många av våra starkt hotade djurarter, främst då järven och fjällräven, men även andra som inte är lika akut hotade, björn och lodjur. Dessutom ett magnifikt fågelliv som med guidning skulle kunna locka massor av turister. Men dessa turister kräver SERVICE annars åker dom någon annanstans och slösar pengar.
Här på Gotland där vår fauna inte är så himla spännande så har vi alla fall ett sprudlande fågelliv som det slås mynt av på Karlsöarna och Gotska Sandön. Men jag tror att guidade turer med några av öns många duktiga ornitologer under namnet – ”Örnsafari” – skulle kunna locka hit rätt stora skaror turister under ”icke normal” högsäsong. För örnar har vi faktiskt jävligt gott om på ön och visst borde fler då njuta av de majestätiska fåglarna va? Och visst kan vi väl ordna det va?
Samtidigt som vi gör oss några extra spänn!
Lysande Ubbe!

Inga kommentarer: