fredag 19 december 2008

Var inte rädd - Rödluvan är bara en saga Andreas Carlgren!

När jag ändå är igång så ska jag faktiskt tala om för dig, lille man, att tomten inte heller finns!
Seså, lille vän, det hjälper inte att dra toupén över ögonen och stoppa fingrarna i öronen! Den finns där ändå, SANNINGEN! Läskigt va?
Tänk att en man i din ställning gång på gång gör uttalanden i frågor, som visserligen rör ditt ansvarsområde, men som du inte har en susning om. För att vara miljöminister så är du ta mig fan det minst pålästa jag någonsin skådat som statsråd!
Rubriken ovan syftar givetvis på Andreas Carlgrens minst sagt ogenomtänkta uttalande igår angående jakt på varg och järv i Sverige. Bara tanken är ju rent absurd, om man har det minsta lilla kunskap om våra små rovdjursstammar! Det påstås nu finnas omkring 200 vargar i landet och cirka 400 järvar. Okej, siffran för vargarna köper jag men so what? Det är ju ändå bara en spillra av vår ursprungliga vargstam, och det är väl den man ska jämföra med. Eller?
Jag VET att det inte går att ha en vargstam där det bedrivs rennäring. Vargen är ett alltför skickligt och effektivt rovdjur för att det skulle fungera. Men områdena där det INTE finns en massa renar är ganska stora de också och kan bara fårägarna utnyttja sin rättighet att få gratis stängsel som eliminerar rovdjursangrepp, så är problemen ur världen. Finns bevis på det i Värmland bland annat.
Så jävla enkelt är det!

OM sen några ansvarslösa tokiga jägare släpper ut sina ”familjemedlemmar” vid jakt i vargrevir och får dom rivna, så ska ju inte VARGARNA lastas för det. OM man nu ser vargarna som någon slags mördare när de dödar en lössläppt hund så är i så fall jägarna skyldiga till en ren brottsprovokation! Kan jämföras med att skicka ut en kvinnlig polis för att ragga torskar och sen sätta dit dom för sexköp. Det får INTE polisen göra!

Jägarna har alltid varit en liten mycket stark grupp politiskt sett och det beror givetvis på att de sitter och kalasar vid samma smörgåsbord som politikerna. Deras syn på rovdjur av alla de slag hör hemma i 1800-talets Sverige. INTE idag 2008. Motivet till deras törst efter rovdjursblod är svår att sätta fingret på, det medges. Men jag tror att det har att göra med att VISSA jägare hyser en slags tvångstankar och måste bevisa sin ”manlighet” med att döda tex en varg. OM jag vore elak skulle jag säga att det man inte har i brallan har man i magasinet på bössan istället. Men sån är inte jag inte…

Den svenska järvstammen har hållit en nivå på cirka 150 djur ända sedan 1977. Men nu plötsligt börjar det talas om 4-500 järvar! Ooops, hur gick det till då? Har verkligen den illegala utgrävningen av järvlyor i fjällen upphört så där tvärt bara? Eller tjuvjakten efter järv på skoter? Eller annan illegal jakt på arten?
Skulle inte tro det va!

Samebyarna får idag ersättning för hur många rovdjur de har inom sitt område. Igår klagades det i de samiska nyheterna på att ersättningen är för låg. Okej, ta en diskussion med samebyarna om detta så alla blir nöjda. Naturvårdsverket klarar den galant. Bara ”toupémannen” håller truten och ägnar sig åt annat under tiden. Kanske rent utav läser några av verkets förnämliga rapporter om rovdjuren(?) Eller NÅGONTING som handlar om natur och miljö!

Mitt förslag till att lösa konflikten mellan rennäringen och rovdjuren är att helt enkelt tillåta samerna att jaga RÖDRÄV från skoter! Undersökningar visar nämligen att det är just rödräven som tar allra flest renkalvar numera. Normalt ska den inte finnas i fjällområdet, men bristen på de större rovdjuren har gjort så att den spridit sig långt upp i fjällkedjan. Ja ni ser, ”legal, illegal” skoterjakt skulle kunna vara lösningen på ett problem som är orsakat av ett ekologiskt system som kapsejsat. För att skjuta fler av de stora rovdjuren skulle ju bara förvärra situationen med rödräven. Det begriper ju ett barn, och apropå det ja, lille Andreas, fabbo murveln bara skojade.
Tomten finns visst!

Inga kommentarer: