onsdag 21 januari 2009

Rasismens Waterloo ett faktum igår!

Igår skedde alltså det där nästan otroliga, en färgad man blev president i USA. Landet som varit rasismens högborg och förlovade land ända sedan slaveriets tider. Fast bara i smyg förståss. Fattas bara annat!
Kallar man sig för världens största demokrati så kan man för bövelen inte dras med sådana skämmiga dumheter som rasism va! Eller som många sa förr: - I Amerika är allt möjligt ,”The american dream”, fast... bara för vita förståss, tillade dom lite försynt…
Men nu är det inte längre så i det stora landet ”over there”. Barack Obama svor som förste svarte man presidenteden och inget kommer längre att vara som förut. Varken i USA eller i övriga världen! Jag tror att just detta med att en färgad blivit vald till posten som jordens mäktigaste man även påverkar den klick av politisk ohyra vi tex har här i landet! Det faktum som igår ägde rum underminerar för all framtid rasisternas fåfänga försök att nedvärdera alla människor som inte är vita. För han står ju där nu – Barack Obama, USA:s nya president!
Detta är så häftigt att man bara vill smälla av!

Jag blev lite förvånad, och kanske besviken över den nye presidentens tal. Hade väntat mig lite mer av Martin Luther Kings ”I have a dream” – tal eller nåt i den vägen i alla fall. Nu var det ett tämligen torrt och sakligt tal om alla de vedermödor USA står inför men där några saker stack ut ur mängden. Tex när Barack Obama sa att det nu ska satsas på att utnyttja sol, vind och jord för energiutvinning för att minska sårbarheten inför deras fiender. Dvs att minska sitt oljeberoende gentemot OPEC och kanske Ryssland(?). Låter i mina öron mycket förnuftigt. Det innebär ju att USA minskar risken att bli ”tagna som gisslan” inför hotet att bli utan olja.
Obama sa också att USA nu ska skapa fred i Irak och Afganistan och sedan lämna länderna ifred! Fan trot, höll jag på att säga. Men framtiden får utvisa om han verkligen menar det? Vore på tiden att USA slutade åka omkring i världen och bomba sönder andra länder med motiveringen att terrorister KANSKE gömmer sig där! 11-september - attackerna glömmer aldrig USA men de måste förstå att samarbete kan vara en bättre metod än vapen i kampen mot terrorister. För jag tror inte Usama Bin Laden är en av världens populäraste personer att gömma IDAG! Bin Laden kan nog inte vara säker var han än sitter och kurar med sin taskiga videokamera, för nu är läget ett helt annat gentemot den ”Store Satan i väst”! ALLA vill nämligen vara polare med Obama och om en liten utlämning av Usama och hans anhang ger pluspoäng, så tror jag många Arabländer tar den!
Sanna mina ord!

Barack Obama nämnde också vid ett flertal tillfällen miljöarbetet i sitt tal och jag hoppas, lite naivt kanske, att han ska vara den ” Miljö-Jesus” världen väntat på. Men det kommer att betyda så oerhört mycket att USA:s all högteknologi och forskning ställs i miljöarbetets tjänst, för framtida generationer, att man bara MÅSTE tro på det! Som jag skrivit förr så är det mycket viktigt att ÄVEN USA erkänner att man har miljöproblem och är beredda att ta itu med dom samt de globala problemen. Det har man faktiskt inte gjort förut.

Det historiska ögonblick vi igår fick bevittna när Barack Obama blev USA:s första svarte president någonsin är frukten av en lång, enveten och blodig kamp mot rasismen som förts av stora män före honom. Den tidigare nämnda Martin Luther King, Mohammad Ali och inte minst den lilla modiga Rosa Parks som helt sonika vägrade lämna sin plats på bussen till en vit passagerare! Av dessa kan man inte nog framhålla Mohammad Ali som reste runt i Afrika och eldade på sina svarta bröder och ingav dom hopp att en svart man också kan lyckas här i världen. Att han sedan förvägrades att banka skiten ur apartheid-ländernas vita tungviktsmästare pga sin hudfärg var ju bara en bagatell. Huvudsaken var det budskap han spred världen över, och som nu Barack Obama sent omsider fått skörda frukterna av. Avslutar med några ord från en sportfiskare upp i norr:
Bättre en barack än att tälta!

Inga kommentarer: