söndag 11 januari 2009

Rovdjurskonflikten: Utan rovdjur kapsejsar Sveriges natur!

Jag såg ett helt underbart nyhetsinslag i höstas som handlade om att problemet med storskarvarnas bokstavliga ”nedskitning” i Stockholms skärgård nu verkar lösa sig till slut. Orsaken stavas havsörn och att arten lyckats öka så mycket att den nu starkt påverkar kolonierna av storskarv som förstör växligheten med spillning, att forskarna tror att skarvarnas antal snart ska vara nere i normala nivåer igen!
Med detta vill jag bara poängtera hur viktiga rovdjur, eller som här, rovfåglar är för att naturens samspel/ekologin ska fungera på rätt sätt. Problemet med skarvarna har ju stötts och blötts i decennier och yrkesfiskarna har på vissa håll fört ett rent krig mot fåglarna, utan större framgångar ska sägas. MEN när naturen själv får chansen att fungera som den ska, så faller plötsligt bitarna på plats och sensmoralen är klar - Havsörnarna lyckades med de människan misslyckats med i alla tider med skjutvapen, motorsågar och gud vet vad.
Naturen är fantastisk!

Den systematiska utrotningen av våra stora rovdjur som pågått i århundraden har givetvis rubbat hela vår natur och fauna, dvs samspelet mellan de olika arterna. Kanske allra mest uppe i den svenska fjällvärlden där renskötseln och rovdjuren ständigt varit i konflikt med varandra. Inte att undra på kanske då en vargflock på en enda natt kunde ruinera en renägare över en enda natt. Men nu talar vi om en tid då vargflockar på 8-10 djur inte var ovanligt i fjällvärlden och bestånden av övriga rovdjur låg omkring 10 gånger dagens antal. Minst!

Låt mig ta ett exempel hur fel det blir just i fjällvärlden när toppredatorn/vargen plockas bort.
När vargen utrotades blev järven tvungen att börja jaga ren på egen hand. Tidigare följde järvarna vargflockarna och åt resterna av deras framfart i renhjordarna. Nu är ju järven en usel jägare och klarar bara av att ta renar då det är skare som bär den själv medans renarna sjunker igenom, vilket inte inträffar så ofta. Men under dessa förhållanden så dödar en järv massvis med renar för att samla på sig förråd tills kommande svältperioder. Detta faktum har gett upphov till järvens rykte som blodtörstig massmördare, trots att det istället handlar om ett typiskt beteende hos ett mårdjur. Alltså att spara för framtida behov. När vargen försvann från fjällvärlden så ökade också förekomsten av både järv och lodjur där eftersom vargen ”håller efter” dessa båda konkurrenter om födan. Till slut ska nämnas att även den lilla fjällräven drabbades hårt i vargens frånvaro, när det inte längre fanns renkadaver den kunde ”snylta” av. Fjällräven är idag nästan försvunnen ifrån vår fauna eftersom de väldiga renhjordarnas överbetning gör att lämlarna inte förökar sig som de borde. Den större släktingen rödräven utgör slutligen också den ett hot mot fjällräven. Rödräven fanns aldrig upp i fjällen när vargen härskade där, men utgör nu ett etablerat hot mot renkalvar och småvilt där. Värt att tänka på både en och två gånger kanske…

Vargen är alltså nummer ett i den nordiska faunan och det finns inget en vargflock inte kan fälla eller skrämma ute i naturen. Tyvärr är vargen en så skicklig jägare att den knappast längre kan finnas inom ”renindustrins” områden. De ekonomiska förlusterna blir alltför stora både för renägare och samhället. Ja, jag VET att det ju fungerade förr i tiden, men avkastningskraven var inte tillnärmelsevis lika stora då för renägarna/samebyarna, och idag går inte vargar och renskötsel att ha i samma område.
- Du ska veta en sak Urban. En varg tar en ren precis när han vill, och det oavsett om det är djupsnö eller barmark! Orden är en renägare och god väns och jag tror honom! Han har nämligen SETT det med egna ögon uppe i fjällen. Jag tror att vi alla får acceptera att det är på det här sättet även om det känns trist.

MEN vargen kan få förekomma på många andra platser i vårt avlånga land. Där kan tamdjur hägnas in utan problem och dessutom finns det statsbidrag för sånt! Den tickande ekologiska bomben vi just nu har i form av 80 000 vildsvin talar för en stark och livskraftig vargstam! Vargen är nämligen en hejare på att jaga och äta upp vildsvin. I Tyskland har man kommit på detta och skyddar därför de vargar man har eftersom vildsvinen där börjat söka sig till städerna och blivit ett hot mot både människor och djur. Vildsvin är nämligen betydligt farligare för människor än vargar!
Bara så ni vet…

Inga kommentarer: