tisdag 13 januari 2009

Rovdjurskonflikten: Tvinga samebyarna till förhandlingsbordet NU!

Ovanstående rubrik kan tyckas vara en ren krigsförklaring mot rennäringen, men så är inte alls fallet. Däremot är jag av den uppfattningen att konflikten mellan renägare/samer och det svenska folket angående rovdjurens existens måste få ett slut omedelbums! Annars är jag rädd att den kan ta en ände med förskräckelse och det tjänar ingen på, allra minst samerna eller rovdjursstammarna.

Som sportfiskefanatiker har jag väldigt ofta stött på ett rent hat gentemot samerna och deras exklusiva fiskerättigheter upp i fjällvärlden. Sedan kom kriget om småviltjakten/ripjakten men dessa frågor verkar åtminstone för stunden vara lösta på ett tillfredställande sätt för alla parter(?) När det gäller dom stora rovdjurens existens så är i stort sett ingenting löst och missnöjet hos svenska folket växer för dag som går. Så kommer det att förbli om den illegala utrotningen av rovdjuren får fortsätta utan att myndigheter/staten tar till riktiga krafttag för att få en lösning på detta allvarliga problem. För det är ju nämligen så att vi svenskar VILL ha rovdjur i vår natur, och enkäter visar att även den så baktalade vargen har en plats i svenskarnas hjärta ,och att majoriteten av oss vill ha den i vår fauna! Vi lever i en demokrati och där bestämmer alltså majoriteten, BASTA!

Det som måste till nu är att politikerna/regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lösa konflikten mellan rovdjursstammarna och rennäringen så fort som möjligt. Verket måste också få fria händer, såväl förhandlingsmässigt som ekonomiskt. Annars är alla försök dömda att misslyckas redan på förhand! MEN detta kräver också att samebyarna/renägarna sätter sig ner och förhandlar om ersättning för rovdjursdödade renar, ersättning för merarbete med att samla ihop splittrade renhjordar mm som rovdjuren ställer till med. De överenskommelser som gjorts hittills med att de får ersättning för antalet rovdjur inom sina områden är de uppenbarligen inte alls nöjda med, eftersom tjuvjakten på rovdjur fortsätter i oförminskad omfattning. Någonting har alltså gått snett i förhandlingarna och detta måste då rättas till snarast möjligt. Jag har dock svårt att förstå hur i helvete rennäringen kunde lämna förhandlingarna utan att vara nöjda? Var tanken att: - Det där problemen sköter vi själva som vi alltid har gjort? I så fall är det dags för berörda parter att tänka om snabbt som fanken!
Lagar är till för att följas och detta oavsett om man tillhör en minoritetsgrupp i samhället.

OM nu inte rennäringen frivilligt vill sätta sig och förhandla fram en lösning på rovdjurskonflikten så har Länsstyrelserna verktyg för att använda tvång. Absolut inte att förorda men finns det inga andra sätt så är det en sista möjlighet. Det är ju, som jag skrivit förut här, så att i stort sett alla samebyar har ett för stort antal renar i förhållande till den numerär som är bestämd i de så kallade renlängderna hos Länsstyrelserna. I Norrbotten rör det sig om upp emot en tredjedel för mycket av kvoten på 220 000 djur, alltså över 300 000 totalt. Saken ställdes på sin spets för en del år sedan i Västerbotten när konflikten mellan markägare och samebyar alldeles höll på att gå över styr. Länsstyrelsen där bestämde sig då för att skicka ut egna jägare som sköt renar som fanns i områden där de inte skulle vara. Resultatet blev att samebyarna själva minskade sina renhjordar, vilket ju är att föredra för alla parter.
Kontentan av detta resonemang är att ju fler renar samebyarna har ju större är risken att några blir dödade av rovdjur och konflikten är ett faktum med allt vad det innebär!

Jag anser att läget nu angående rovdjurens vara eller icke vara kommit till en punkt när länsstyrelserna måste sätta hårt mot hårt gentemot samebyarna och tvinga dom till förhandlingsbordet med hot om vite för deras allt för stora renhjordar. OM det behövs vill säga(?) Samebyarna måste också en gång för alla tala om vad de KRÄVER och sen är det upp till politikerna att uppfylla deras önskemål så gott det går. Svenska folket vill ha kvar rovdjuren i vår fauna och är beredda att betala för det också. MEN svenska folket godtar ingen systematisk illegal utrotning av våra stora rovdjur på det sätt som sker nu.
DET ska alla ha jävligt klart för sig!

Inga kommentarer: