onsdag 19 november 2008

Lös ut yrkesfiskarna - De har nu sågat av grenen de satt på!

I förra veckan kom en rapport som visat att yrkesfisket i Sverige nu definitivt spelat ut sin roll som bärkraftig näring. Något vi 3,5 miljon sportfiskare hävdat hur länge som helst, eller åtminstone sen larmrapporterna om hotade fiskbestånd började strömma in.
På 80-talet va?!
Nu först har polletten trillat ner hos myndigheter/politiker och summan av kardemumman är att yrkesfiskarna kostar mer än de smakar, så att säga. I slutet av 80-talet kom en rapport där man hade gjort beräkningar på den vilda laxens värde i yrkesfisket kontra sportfisket. Denna jämförelse visade att yrkesfiskarna längs kusten fick runt 50 spänn kilot för sin lax. En vild lax då, beräknades vara värd cirka 3500 kronor(!) om den fiskades av en turist i tex Kalixälven! Vi snackar alltså 80-tal! Men inget hände för att öka fångsten av lax i älvarna och minska fångsterna längs kusten och i älvmynningarna. Detta låter inte riktigt klokt tycker ni – och jag kan bara hålla med!
HUR FAN KUNDE DÅ DETTA FÅ FORTSÄTTA?

Tja, av någon anledning så har yrkesfiskarna alltid varit en liten men mycket stark grupp i politiska sammanhang och ni minns väl gratisleveranserna av fisk och skaldjur till en viss höjdare för några sen. Minister va? Say no more…
Under de drygt 20 år som gått sen de kalla fakta lagts fram som nämnts ovan har yrkesfiskarna bara fortsatt att tömma östersjön på fisk år ut och år in. Detta trots allt högre varningsrop från forskare om att en kollaps av fiskbestånden står för dörren.
Man har helt enkelt sågat av grenen man satt på med berått mod!
Ni får ursäkta, men jag kan inte tycka synd om de här människorna. En sådan här girighet i kombination med trångsynthet är i mina ögon oförlåtlig. Tyvärr var det allas VÅRA bestånd av lax, havsöring och torsk som låg i potten i detta taskspeleri med naturresurser!
MEN NU ÄR GRÄNSEN NÅDD!

Yrkesfiskarna har på helt egen hand förvandlat sig själva till en tärande grupp i vårt samhälle som helt saknar existensberättigande. Deras näring är oekonomisk ur alla synvinklar och våra fiskbestånd är nere på smärtgränsen, dvs, snudd på utrotning!
Nu återstår bara en sak för staten att göra. Lös in alla yrkesfiskare med deras båtar. Utbilda dom till fiskebevakare och sälj ut fiskebåtarna till våra grannländer. Som fiskebevakare får dom ju vara ute på sjön och dessutom kan de hålla ett öga på såväl tjuvfiskande danskar som sk fritidsfiskare som använder överdimensionerade redskap.
Som inflyttad gotlänning så kan jag redan om 5-10 år se vår ö förvandlad till ett fiskeparadis och Pigge Werkelin å co gnuggar händerna över den året-runt-turism som torskfisket kring Gotland skulle ge! Torskfisket är ju bäst på vintern. Dessutom skulle vi ha ett lysande trollingfiske efter lax och havsöring runt ön också!
Hur många välbehövliga jobb skulle inte detta ge ön?
Detta alltså om fiskbestånden nu får utvecklas orörda i svenska farvatten och under uppsikt av de tidigare yrkesfiskarna.
Jag under mitt liv fiskat väldigt mycket uppe i nordnorge och där finns det så mycket fisk att man brukar säga att – Får du ner kroken i vattnet så får du fisk! Annars får du skylla dig själv…
När jag bilat omkring där uppe så har man bara stannat vid en rastplats nära havet, gått ner med spöt och gjort några kast så har man haft middagsfisken, torsk eller sej på land! Helt makalöst fiske med andra ord.
Tänk om detta kunde bli verklighet här på Gotland också när beståndet av torsk lyckats återhämta sig från överfisket som pågått alltför länge?
Visste ni förresten att så sent som 1910 gick flockar av späckhuggare in i östersjön för att jaga säl och tumlare längs Gotlands kust? Kan ni förstå vilken turistmagnet detta skulle varit idag med besökare från hela världen till vår vackra ö! Tanken svindlar...Men dom möjligheterna kvaddade vi för alltid men nu har vi alltså en enda chans kvar och det gäller våra fiskbestånd i Östersjön.
Dom bestånden kan innebära oerhört mycket för Gotlands framtid!

Inga kommentarer: